DE KANDELAAR IS VAN ONS ALLEMAAL
OVC op bres voor De Kandelaar
Castricum - Wie kende hem niet: De Kandelaar, de plastiek aan de gevel van de school aan de Kleibroek. In 1995 werd zij gered van de sloop. Voorzitter Leo van Schoonhoven van de Ondernemersvereniging Castricum riep vrijdag in café Johnny’s zijn leden op om een actie te steunen: “De naderende feestdagen zijn daarvoor een mooi moment!”
OVC op bres voor De Kandelaar
‘Nu eerst op zoeknaar mooie plek’
Peter van Eerden
Castricum - Wie kende hem niet: De Kandelaar, de plastiek aan de gevel van de school aan de Kleibroek. In1995 werd zij gered van de sloop. Ton Werner Spruit probeert sindsdien een locatie te vinden voor hetinmiddels gerestaureerde kunstwerk. Voorzitter Leo van Schoonhoven van de OndernemersverenigingCastricum riep vrijdag in café Johnny’s zijn leden op om een actie te steunen: “De naderende feestdagenzijn daarvoor een mooi moment!”
Initiatiefnemer Ton Werner Spruit (li) en OVC voorzitter Leo van Schoonhoven voor een spandoek met 'print' van De Kandelaar [foto Peter van Eerden]
In 1962 verhuisde de 'School met den Bijbel' van de Van Oldenbarneveldweg naar de Kleibroek en heettedaarna 'De Kandelaar'. De naam werd op de gevel verbeeld door een gestileerde zevenarmige kandelaarvan keramiek. Een markant herkenningspunt.
Wegens een tekort aan leerlingen sloot de school in 1995 haar deuren en werd later afgebroken. Een 'Comité Kandelaar Plastiek' wist volgens Spruit te voorkomen "dat het kunstwerk zou eindigen als wegverharding voor de A8". Het werd uit de muur gezaagd maar verkeerde in een slechte conditie, want inde buitenlucht zoog de keramiek vocht op dat bevroor tijdens vorst. De plastiek werd daarna jarenlangopgeslagen op de gemeentewerf aan de Schulpstet.
De latere 'Stichting Kandelaar Castricum' vroeg de Universiteit van Amsterdam het kunstwerk te onderzoeken. Spruit: "Dat gebeurde in de parkeergarage van de vuilniswagens!" Zes maanden later verscheeneen rapport met de conclusie dat de plastiek zich in goede conditie bevond maar, na restauratie, alleengeschikt was voor opstelling in een binnenruimte. Om de geraamde kosten te kunnen betalen werden concerten georganiseerd en doneerde het Prins Bernhard Cultuurfonds een fors bedrag voor het loszagen entransport naar Amsterdam. In de ateliers van het Rijksmuseum en de universiteit zijn de losse delen vervolgens grondig schoongemaakt en gedetailleerd in kaart gebracht.
In 2016 keerde De Kandelaar in delen terug naar Castricum en werd opgeslagen in het gemeentehuis.De plastiek wacht dus al weer bijna twee jaar op een mooie bestemming. Daarvoor is nog € 20.000,- nodig.Van Schoonhoven: "De ondernemers zullen daarbij helpen maar gaan eerst op zoek naar een plek dierecht doet aan het kunstwerk".
Volgende pagina : WAAROM WIJ ONS INZETTEN VOOR DE KANDELAAR KERAMIEK