DE KANDELAAR IS VAN ONS ALLEMAAL

jul 25, 2014

Zoektocht naar plek in Castricum voor Kandelaar kan beginnen


CASTRICUM - Het Kandelaarplastiek, een kunstwerk dat ooit de buitenmuur van de gelijknamige christelijke school De Kandelaar in Castricum sierde, kan worden gerestaureerd. Met dank aan het Prins Bernhard Cultuurfonds, dat 4700 euro aan de stichting Kandelaar Castricum doneerde

 

CASTRICUM - Het Kandelaarplastiek, een kunstwerk dat ooit de buitenmuur van de gelijknamige christelijke school De Kandelaar in Castricum sierde, kan worden gerestaureerd. Met dank aan het Prins Bernhard Cultuurfonds, dat 4700 euro aan de stichting Kandelaar Castricum doneerde.

Een ongebruikelijke gift, zegt voorzitter Ton Werner Spruit. ,,Het fonds keert vrijwel nooit een aanvraag helemaal uit. We zijn er natuurlijk heel blij mee. Geweldig.’’

De gift van het fonds zal worden gebruikt voor het transport, het zagen en een nieuwe achterwand voor de gerestaureerde keramiek. In totaal heeft de stichting na de gift van het fonds 27.400 euro tot haar beschikking, waardoor de restauratie kan beginnen.

De Universiteit van Amsterdam - de faculteit restauratie keramiek, glas en steen - neemt de restauratie (kosten 22.700 euro) van het kunstwerk voor haar rekening.

Omdat de opdracht voor restauratie nu de deur uit is, is meteen begonnen met de zoektocht naar een nieuwe locatie voor het kunstwerk. "Wie het weet mag het zeggen. Het moet wel een openbaar toegankelijk gebouw zijn waar het liefst heel veel mensen komen. De Kandelaar is van ons allemaal. Het toekomstige Kultuurhuis had een mooie plek geweest, maar dat staat er voorlopig nog niet.’’

Eerder, jaren geleden, was de protestantse Maranathekerk in beeld, maar de kerkenraad voelde er niets voor. Dus gaat de zoektocht naar een plek voor het tegeltjeskunstwerk verder.

De verwachting is dat begin augustus met de restauratie kan worden begonnen. Het kunstwerk wordt een dezer dagen door een specialistisch bedrijf in Oud-Beijerland losgezaagd, waarna het wordt vervoerd naar Amsterdam.

Bron: NoordhollandsDagblad; door Han Lieshout