Foto's van de staat van de kandelaar

feb 2, 2016

Kandelaar in delen terug in Castricum


Castricum - De kandelaar in keramiek van kunstenares Josje Smit is terug in Castricum. In stukken, maar toch. De restauratie en herplaatsing van het kunstwerk is weer een stap dichterbij.

Kandelaar in delen terug in Castricum

door Koen van Eijk, Dagblad Kennermerland, dinsdag 2 februari 2016

Castricum - De kandelaar in keramiek van kunstenares Josje Smit is terug in Castricum. In stukken, maar toch. De restauratie en herplaatsing van het kunstwerk is weer een stap dichterbij.

Janneke Escher en Ton Werner Spruit van de Stichting Kandelaar Castricum met de kisten keramiek.

Janneke Escher en Ton Werner Spruit van de Stichting Kandelaar Castricum met de kisten keramiek [ FOTO RONALD GOEDHEER]

Het gaat om zo’n veertig keramische tegels die samen een menora verbeelden, een zevenarmige kandelaar; het oude symbool voor het Hebreeuwse volk.

Toen de School met den Bijbel vanuit Bakkum verhuisde in de periode na de oorlog naar een schoolgebouw aan de Kleibroek in Castricum, mocht de nieuwe school voorzien worden van een kunstwerk volgens de toen geldende ’1 procent regeling’. Eén procent van de bouwsom was bestemd voor kunst.

Ton Werner Spruit was een van de leerlingen van de school de Kandelaar die in 1995 vanwege een tekort aan leerlingen de deuren moest sluiten. "Tijdens een reünie kwam de vraag: wat doen we met de tegeltjes? We hebben toen weten te bewerkstelligen dat de muur met daarop het kunstwerk behouden bleef."

De gemeente legde het neer op pallets en daar bleef het ook, totdat Spruit ingreep. "Het zou verloren zijn gegaan als het daar was blijven liggen. Gelukkig kreeg het toen een plaatje op de zolder van de gemeentewerf. Daar is het gebleven tot 2015. Aangetast door olie- en dieseldampen, helaas."

Eeuwig opslaan heeft geen zin, het moest gerestaureerd worden. Daartoe werd een stichting opgericht, de Stichting Kandelaar Castricum waarin ook experts zitten zoals keramiste Janneke Escher. Spruit wist de Universiteit van Amsterdam te bewegen om te helpen en ook het Prins Bernhardfonds sprong bij. Spruit: "Helemaal restaureren konden ze hem op de universiteit niet. Maar alle tegels zijn losgemaakt van de muurresten. Het zijn nu weer veertig losse tegels. Helemaal schoongemaakt."

In een aantal dozen keerde de kandelaar afgelopen vrijdag via een beveiligd kunsttransport terug naar Castricum. De dozen met de tegels staan nu opgeslagen in het gemeentehuis. Spruit: "We zijn weer heel wat verder. Het laatste restje restauratie kost zo’n 20 tot 30.000 euro. Dat moet haalbaar zijn."

Het zou helpen, aldus Spruit, als er een nieuwe locatie bekend zou zijn. Hij heeft overlegd met Nieuw Geesterhage. De bibliotheek is een optie. "Als er een plaats is waar het komt, helpt dat bij het zoeken naar sponsors."

Volgens hem mag de kandelaar niet verloren gaan. "De menora is een symbool van de joods-christelijke traditie waarin wij leven. Er verandert veel in de maatschappij, maar dit symbool moeten we koesteren."

Spruit denkt aan een "adopteer-eentegel-actie", waarbij een tegel gesponsord kan worden voor circa 300 euro.

Lees de PDF