Wilt u een waardevolle bijdrage leveren aan onze doelstellingen?

jul 25, 2014

Locatie gezocht voor 'Kandelaar' in Castricum


stichting Kandelaar inspant zich niet alleen voor de restauratie van het originele Kandelaar keramiek -kunstwerk van Josje Smit-,  maar daarnaast ook een replica van De Kandelaar in Castricum wil plaatsen.

 

Vlnr: Marjorie Janse, secretaris, Michiel Overhoff, consolidator, restaurator in opleiding en Ton Werner Spruit, voorzitter Stichting Kandelaar Castricum. (foto: Flip Markowski)

CASTRICUM - Hij heeft er lang op moeten wachten. Dertien jaar om precies te zijn. Maar het geduld van Ton Werner Spruit uit Castricum is beloond. Dankzij een laatste gift voor o.a. transportkosten van 4.700 euro van het Prins Bernhard Cultuurfonds kan hij zijn missie verwezenlijken. En die missie is het restaureren van de Kandelaar - een keramiek - die ooit de gevel van de gelijknamige (en inmiddels gesloopte) school in Castricum sierde .

Spruit is blij verrast. "Deze aanvraag werd volledig gehonoreerd op maandag 7.7.2014, de zevende verjaardag van de Stichting Kandelaar Castricum. Ongebruikelijk, want het Prins Bernhard Cultuur Fonds keert vrijwel nooit een aanvraag geheel uit."

De 4.700 euro gaan naar transporten, zaagkosten en een nieuwe achterwand voor de gerestaureerde keramiek. De Universiteit van Amsterdam tekent voor de restauratie van 22.700 euro. Spruit: "In totaal is dus 27.400 euro bij elkaar gebracht. Hiermee is vanaf vandaag de zoektocht naar de nieuwe locatie (een binnenruimte) voor de Kandelaar in Castricum geopend. Wie het weet mag het zeggen. Het moet wel een openbaar toegankelijk gebouw zijn waar het liefst heel veel mensen komen. De Kandelaar is van ons allemaal!"

Gemeente

Twee jaar geleden liet Spruit nog aan deze krant weten dat de restauratiekosten grofweg waren begroot op 70 mille, maar dat blijkt dus mee te vallen. Deze week konden de voorbereidingen worden getroffen voor het transport van het originele 'Josje Smit'-keramiek, dat eigendom is van de gemeente Castricum, van de opslag bij Gemeentewerken aan de Schulpstet naar het Atelier van het Rijksmuseum aan de Hobbemaastraat 22 in Amsterdam, waar het restauratiewerk zal plaatsvinden. Spruit: "Op de foto is een deeltje van de Kandelaar nog net zichtbaar, maar voor 90 procent ingepakt met een gelijmde facing die de tegels moet beschermen tegen transport trillingen en de zaagbehandeling die het keramiek moet ondergaan. Dit heet het consolideren van de keramiek.Voor de foto heeft Michiel Overhoff een stukje kleurige toorts open gelaten. Na de foto, donderdagmiddag 17 juli om 12:20 uur, werd ook dat ingepakt."

Moeite

Waarom eigenlijk al die moeite voor een kandelaar? Spruit: "Wat het comité 4 en 5 mei betekent voor deze periode van het jaar in ons land, betekent op een minder zichtbare wijze de Kandelaar voor onze Westerse beschaving. De Kandelaar is een licht- en cultuurdrager en wijst op meerdere manieren naar het verleden: zeven onderscheiden tussen goed en kwaad, zeven weekdagen, zeven kleuren. Het biedt ons stabiliteit in een westerse rechtsstaat die ons veel welvaart verschaft met waardevolle tradities, plichtsbesef en vrijheid. De Kandelaar is de oorspronkelijke Menorah uit de tempel van Jeruzalem waarvan slechts nog een afbeelding zichtbaar is in de Titusboog in het Forum Romanum in Rome. In 1961 kreeg na een verhuizing de School met den Bijbel in Castricum de naam Kandelaar.

Replica

Spruit liet eerder weten dat zijn stichting zich niet alleen inspant voor de restauratie van het originele keramiek, maar daarnaast ook een replica van De Kandelaar in Castricum wil plaatsen. Er is een ontwerp gemaakt voor een replica in het openbaar groen op de hoek van de Kleibroek en Eerste Groenelaan, waar De Kandelaar-school vroeger stond. De bouwvergunning daarvoor is al verleend. De replica kost ca. 45 mille. Oorspronkelijk plan van Spruit was om juist die replica op 7-7-2014 te hebben gerealiseerd. Of de plannen voor een replica er nog steeds zijn, is niet bekend.

Bron: REGIO  |          18 juli 2014                  |   reageer |                  Door de Dichtbijredactie  (Nieuwsblad voor Castricum)


Vorige pagina : Archief met knipsels en foto's
Volgende pagina : Acties van de Kandelaar